Mentor

Snježana Višić

Učenici

Annet Mohorić

Aurora Ban

Tema

Riječka brodogradilišta

BRODOGRADILIŠTE VIKTOR LENAC

Brodogradilište "Viktor Lenac" osnovano je 1896. godine pod imenom „Lazarus”, a bavilo se popravkom trgovačkih i ribarskih brodova. Današnje ime se počinje koristiti nakon Drugog svjetskog rata u čast svog radnika, ratnog junaka Viktora Lenca.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća brodogradilište seli u zaljev Martinšćica gdje je i danas. U zagrljaju kostrenske vale, lukobranom zaštićena od valova i juga, intenzivno se razvija djelatnost remonta i preinaka brodova te brodogradilište doživljava procvat.


ZNAČAJNE GODINE ZA BRODOGRADILIŠTE

2009. - dok 11 stavljen u rad – može udokovati brodove veličine Suezmax.

2011. - prvo opsežno dokovanje i remont broda američke ratne mornarice, prva ugradnja uređaja za pročišćivanje ispušnih plinova na brodu za rasuti teret kompanije Torvald Klaveness.

2012. - novoizgrađeni dok RI-38 stavljen u rad, a namijenjen za dokovanje manjih brodova.

2015. - prva ugradnja uređaja za pročišćavanje balastnih voda tipa PanAsia na brodu CABLE ENTERPRISE.


BRODOGRADILIŠTE 3. MAJ

Brodogradilište je osnovano 1892. godine pod nazivom „Kvarnersko brodogradilište“. Nakon kapitulacije Italije u vrijeme 2. svjetskog rata, brodogradilište pada pod vojnu upravu te je proizvodnja gotovo zamrla. Nakon rata brodogradilište je bilo u potpunosti uništeno te je 1948. godine obnovljeno i osposobljeno za izgradnju manjih plovnih objekata. Iste te godine brodogradilište je promijenilo naziv u „Brodogradilište 3. maj“ u spomen na oslobođenje grada Rijeke.

Tijekom 60-ih i 70-ih godina 3. Maj obogaćuje svoju ponudu novim tipovima brodova odgovarajući na nove zahtjeve tržišta.


ZNAČAJNI PLOVNI OBJEKTI IZRAĐENI U BRODOGRADILIŠTU
  • Podmornica Topazio (1933.)
  • Tramper Silvretta (1955.)
  • Tanker za prerađevine Maritea (2002.)
  • Tanker za prerađevine Marcela Lady (2004.)
  • Brod za rasuti teret Petka (1986.)
Single Project