riječ moderatora

Josip Pogorilić

Zbog svog geografskog položaja Kvarner je oduvijek imao veliku važnost u pomorskom prometu. Uvučen duboko u europski kontinent, Kvarnerski zaljev omogućava izlaz na more mnogim srednjoeuropskim stambenim i industrijskim središtima. Nakon pojave značajnog teretnog i putničkog prometa na sjevernom Jadranu, domaći poduzetnici prepoznali su poslovnu priliku i počeli s osnivanjem brodarskih društava sa središtem u jednom od kvarnerskih gradova. Najznačajnija brodarska središta sjevernog Jadrana tijekom povijesti bila su: Rijeka, Sušak, Bakar, Senj i Lošinj.

S obzirom na turbulentnu povijest ovih krajeva, neki brodari mijenjali su državu pripadnosti, a da nisu fizički promijenili sjedište svoje tvrtke te zaslužuju veliko poštovanje budući da su cijelo to vrijeme morali odolijevati žestokoj konkurenciji jakih pomorskih središta u susjedstvu, u prvom redu Trsta i Venecije.

Mnogi veliki brodari s Kvarnera nažalost više ne posluju, dok se preostali hrabro bore s nemilosrdnim zahtjevima slobodnog tržišta. Cilj je ovogodišnje prezentacije povodom Svjetskog dana pomorstva predstaviti najvažnije brodare Kvarnera, bivše i sadašnje, kao i ukupni kontekst u kojemu su oni nastali i poslovali ili još posluju.

Brodari Kvarnera odigrali su ključnu ulogu u pomorskom povezivanju jadranskih otoka, kao i istočne obale Jadrana sa zapadnom. Pomorski transport ljudi i tereta s otoka prema kopnu (i obrnuto) i danas predstavlja osnovu za život na našim otocima.

Znaš, to je brod… to nisu samo kobilica, trup, paluba i jedra. To je samo ono što brod treba. Ali ono što je brod stvarno… to je sloboda.

JOHNNY DEPP kao JACK SPARROW (PIRATES OF THE CARIBBEAN)